Vlaamse Cleantech

Cleantech mission

Snelcursus Chinese handelsrelaties

De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen hebben door hun diepgewortelde contacten bij de Chinese lokale overheden een sterke vertrouwensband opgebouwd. In samenwerking met Flanders Investment & Trade, die ook lokale vertegenwoordiging hebben met een uitgebreid netwerk, en Cleantech Flanders, zorgt dit voor een mooie combinatie van stakeholders waardoor de Vlaamse bedrijven een heel stuk dichter staan bij de implementatie van hun schone technologieën in China. 

Voor de Vlaamse cleantechbedrijven bieden we Chinese bedrijfscontacten aan, zowel in Vlaanderen als in China. Tijdens activiteiten ligt de focus voornamelijk op netwerkmomenten, bedrijfsbezoeken en sessies waarin bedrijven bijvoorbeeld een snelcursus krijgen in de Chinese bedrijfsethiek om zo de lokale markt verder te verkennen.  

Hieronder enkele ervaringen van Vlaamse deelnemers die vol lof waren over een eerdere groepsreis:

Injectis

Injectis

 • jong bedrijf uit Waregem
 • startte in 2015 met een technologische revolutie in bodemsanering
 • uitrol in België en buurlanden, partnership voor de VS
 • ambitie in China: ondergrond is uiterst geschikt voor hun innovatie
 • wil de bedrijfsethiek van de Chinese markt ontdekken 

Resultaat 

Injectis was stevig onder de indruk van de geraffineerde manier van zakendoen in China. De zakelijke cultuurverschillen zijn enorm, wat duidelijk werd tijdens de vele onderhandelingen en netwerkmomenten tijdens de missie. Toch liet Injectis zich niet afschrikken, op aanraden van enkele andere Vlaamse ondernemers. Hun doorzetting loonde: ondanks de taalbarrière was er opmerkelijke interesse voor hun technologie. In afwachting van een duurzame deal, laat het Waregemse bedrijf de geïnteresseerden nu zelf initiatief nemen. 

www.injectis.com
 

AMS Robotics

AMS Robotics 

 • automatisatiebedrijf met gevestigde waarde uit Bilzen
 • veel ervaring in China met geïnstalleerde productielijnen
 • in wispelturige markt moesten ze fabrieken sluiten wegens loonkosten
 • ervaarde de kwaliteitstoename in productietechnieken
 • praktische aanpak van het project overtuigde hen tot deelname 

Resultaat 

AMS Robotics had al uitgebreide ervaring in de Chinese zakenwereld, maar zag doorheen de jaren een ommekeer in het kopieergedrag. De torenhoge Chinese ambities verlegden de focus van het land: minder reproductie, meer eigen innovatie. Daar zag AMS een immense opportuniteit. Omdat de taalbarrière en de handelscultuur het moeilijk maken om patenten vlot te verdedigen, gelooft het bedrijf rotsvast in de verkoop van officiële licenties. De wettelijke structuur ligt anders: AMS Robotics mikt zo op een andere Chinese afzetmarkt voor hun technologie. 

www.ams-innovation.com

Harsonic

Harsonic 

 • 25 jaar ervaring in waterzuivering via biofilmverwijdering
 • ultrasoon: meest ecologische manier
 • gelanceerd in China via pilootproject
 • opereert in China via distributeur 

Resultaat 

Het doel van Harsonic tijdens de cleantechmissie? Hun aanwezigheid en toewijding tonen aan hun Chinese vertegenwoordiger. Hun lokale partij toont enorme inzet en movitatie: Harsonic wou met de professionele groepsreis een rechtstreekse impact hebben op hun afzetmarkt. Een solide imago bij je lokale partners is immers essentieel voor een succesvol Chinees handelsavontuur. 

www.harsonic.net

Meer Vlaamse cleantechbedrijven die deel uitmaken van onze community kan je vinden in onze portfolio.

Partners